16 Aprilie

Adăugat de pe data de aprilie 16, 2024

  • În urma demolării vechiului pod din localitatea Pâglișa, Consiliul Județean Cluj a demarat lucrările de construire, pe același amplasament, ale unui pod nou. Până la finalizarea acestuia, traficul rutier se desfășoară pe un pod provizoriu în lungime de aproape 15 metri, amplasat în amonte. Acesta este realizat din 30 de elemente prefabricate, parapete de beton și are o cale de rulare care permite circulația pe ambele sensuri. În această etapă a fost realizat primul culei de beton din cele două necesare edificării noului pod. Necesitatea reabilitării complete a podului a fost determinată de starea avansată de degradare în care se afla acesta. Investiția are o valoare de 6,3 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.
  • Consilierii Locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința de ieri, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Garibaldi (Pod Garibaldi) în Municipiul Cluj-Napoca”. Potrivit documentației, suma necesară pentru aceste lucrări este de 60,6 milioane de lei. După aprobarea proiectului, urmează ca lucrările de modernizare să fie scoase la licitație publică. Podul, cu o înălțime de 22 de metri, va avea două benzi de circulație auto de 3 metri, două benzi de circulație de 3,5 metri, două piste pentru bicicliști și două trotuare pietonale. În cadrul proiectului vor fi amenajate strada Uzinei Electrice și strada Giuseppe Garibaldi, podul existent va fi demolat, iar albia din zonă va fi amenajată. De asemenea va fi transplantat un arbore, însă vor fi plantați alți 21. Durata de execuție a lucrărilor este estimată la aproximativ șase luni, finanțarea fiind asigurată din fonduri locale și alte surse.
  • Începând de astăzi, autobuzele care circula pe linia 18 vor avea traseul modificat. Linia 18 are traseu dus-întors pe strada Romul Ladea, iar modificarea constă în faptul că la întoarcere, traseul se realizează pe străzile Voievodul Gelu și Borhanciului. În acelasi timp, traseul actual al liniei se va prelungi cu aproximativ 750 m pe strada Veseliei, unde va avea punct de întoarcere în zona numărului 58. Odată cu modificările produse, se înființează 5 stații noi pe strada Romul Ladea și 3 statii pe strada Veseliei. Noile stații de autobuz au fost semnalizate în teren prin indicatoare și marcaje rutiere.
  • Vacanța de Paște pentru copii de grădiniță, elevi și profesori începe vineri, 26 aprilie, zi care marchează și sfârșitul modulul 4. Vacanța se va încheia în 7 mai, a treia zi de Paște. Totodată, angajații din sistemul de învățământ, vor avea 5 zile libere începând cu Vinerea Mare, 3 mai. Modulul 5 de școală începe de miercuri, 8 mai și se va încheia în 21 iunie, cu câteva excepții: pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se va încheia la data de 7 iunie, pentru clasa a VIII-a, anul școlar se va încheia în 14 iunie, iar pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar se va încheia în 28 iunie.
  • La doar 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Aghireșu, se află lacul Laguna Albastră. Acest nume se datorează culorii apei încărcate cu praf de argilă. Acesta nu este un lac natural, ci este apărut pe locul de unde s-a extras în trecut argila albă, iar apoi suprafața a fost inundată de izvoarele subterane. Înconjurat de stufăriș și chiar o pădure de gorun, Lacul din comuna Aghireșu reușește să atragă anual o mulțime de turiști.
  • Centrul Meteorologic Transilvania Nord anunță că astăzi în județul Cluj vremea va deveni în general instabilă și se va răci față de zilele precedente. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate și se vor semnala ploi cu caracter de aversă însoțite și de descărcări electrice noaptea. În zona montană înaltă, spre sfârșitul intervalului, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab la moderat cu intensificări temporare în cursul zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 și 25 de grade Celsius, iar cele minime între 6 și 9 grade Celsius.

Continue reading

Next post

17 Aprilie


Thumbnail
Previous post

15 Aprilie


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background